Sortiment

Här finner du information om våra ölsorter.

I dagsläget finner du vår öl på:

Bauer Brown Ale, Ragnarök, Jönköpings Bankar, Vista Aroma, Highland Milk Stout är för tillfället slut.

Moje Old Ale säljs endast under december.

Bauer Brown Ale

Bauer Brown Ale är en medelfyllig brown ale med rostade toner och smak av choklad som balanseras med fruktiga inslag av svarta vinbär. Avslutningen har en angenäm beska som kommer från den amerikanska humlen Calypso. Ölen är ofiltrerad vilket gör den något disig till utseendet.

Ingredienser: vatten, kornmalt, humle och jäst.


 

Brahe Bitter

Brahe Bitter är en ofiltrerad traditionell special bitter bryggd på kornmalt, brittisk humle och jäst. Att ölen är ofiltrerad gör att den är något disig till utseendet. Den fruktiga humlearomen kommer från East Kent Golding och Fuggles. Smaken har en återhållsam beska, tydlig fruktighet och viss sötma. Maltsorterna är Pale Ale, Vienna och Crystal Malt 120L.

Drycken avnjutes bäst vid en temperatur omkring 10 grader och i trevligt sällskap, gärna med lite grillat.

Ingredienser: vatten, kornmalt, humle och jäst


Crispa Quay XXIII

Ölen har skapats utifrån en krögares idé och är framtagen i samarbete med Kajen 23. Crispa Quay XXIII är en suröl som har en blommig och fruktig karaktär och en frisk syrlighet. Syrligheten kommer från krusbär men också från Sour Pitch som är ren mjölksyrebakteriekultur.

Humlesorten är Saaz som bidrar med klassisk nobel arom med mjuka blommiga humletoner.

Ingredienser: Vatten, kornmalt, råg


Down Under

Down Under är en ljus och lättdrucken pale ale med en tydlig och fruktig humlekaraktär, återhållsam beska och en maltig kropp. De amerikanska humlesorterna Calypso och Willamette kompletterar varandra och ger en fruktig doft. Den tyska kornmalten ger en ljus och maltig bas och den australiensiska jäststammen lyfter maltigheten. Tillsammans skapar de en vackert solskensgul öl med mycket smak och karaktär.

Ölen är ofiltrerad vilket gör den något disig till utseendet och lite bottensats i flaskan är helt naturligt.

Ingredienser: vatten, kornmalt, humle och jäst


Duria viking

Ölen är bryggd på Durra vilket gör den helt fri från gluten. Duria
Viking är en torrhumlad öl med en kraftig humlearom,
tydlig beska och balanserande restsötma vilket ger
den mycket karaktär. Humlesorterna är Calypso och
Willamette. Jästen är Mangrove Jack’s M66 som tagits
fram för att förstärka de fruktiga aromerna från humlen.
Ölen är torrhumlad och helt ofiltrerad vilket gör den disig
till utseendet och lite bottensats i flaskan är helt naturligt.
Ölen är framtagen i en miljö där det tillverkas öl med
gluten, vilket gör att det kan finnas spår av gluten.

Ingredienser: Durra (Sorghum), honung, humle och jäst


Charkeriet Rökta

Ölen är byggd på Pilsnermalt, Melanoid, Dextrinmalt och bokrökt malt. Den bokrökta malten ger en mild ton av rökighet. Humlen är av sorterna Villamette, Simcoe och Amarillo. Tillsammans ger de en fruktighet med en toner av apelsin, citrus och gran. Låt solens strålar värma dig samtidigt som du svalkas av ett glas av slaktarens friska öl.

Ingredienser: vatten, kornmalt, humle och jäst


Gyllene Eken

Gyllene Eken är en så kallad SMASH, single malt and single hop, vilket innebär att den är bryggd på en sorts malt och en sorts humle. Malten är en klassisk Vienna-malt, humlen är en amerikansk Calypso och jästen är en fruktig, amerikansk ale-stam. Ölen är ofiltrerad vilket gör den något disig. Den fruktiga smaken har kombinerats med en mild ekkaraktär.

Avnjut gärna till kallskuret kött med lite hetta, exempelvis en trevlig tapastallrik.

Ingredienser: vatten, kornmalt, humle och jäst


Fössta Tossdan i Mass 2018

Tradition sedan 2017! Fössta tossdan i mass är en säsongsöl som tillverkas varje år i begränsad upplaga. Årets utgåva av Fössta Tossdan i Mass är en ljus ale som drar åt en klassisk belgian golden strong ale, men har en kraftigare och fruktigare humlearaom och en något lägre alkoholstyrka.

Humlesorterna vi använt oss av är Azacca och Citra som tillsammans ger ölen framträdande smaker av exotiska frukter, citrus och ananas. Ölen bör drickas ung och vinner inte på längre lagring. Ölen är ofiltrerad vilket gör den något disig till utseendet och lite bottensats i flaskan är helt naturligt.

Ingredienser: vatten, kornmalt, humle och jäst


Highland Milk Stout

Highland Milk Stout en mörk, maltig öl med inslag av choklad. Sötman i drycken kommer från laktos som även gör kroppen fylligare. Malten är en kombination av bland annat karamellmalt, rostad rågmalt, chokladmalt och havre. Du avnjuter ölen sval, ej kylskåpskall.

Ölen är ofiltrerad vilket gör den något disig till utseendet och lite bottensats i flaskan är helt naturligt. Highland Milk Stout vinner på lagring och står sig flera år.

Ingredienser: kornmalt, havre, laktos, humle och jäst.


June Pale Ale

June Pale Ale är en torrhumlad pale ale med en kraftig humlearom, tydlig beska och balanserande restsötma vilket gör den till en öl med mycket karaktär utan att för den skull “tippa över” åt något håll.

Humlesorterna är Calypso och Willamette, två amerikanska varianter som kompletterar varandra mycket bra. Att ölen är torrhumlad och helt ofiltrerad gör den disig till utseendet och lite bottensats i flaskan är helt naturligt.

Ingredienser: vatten, kornmalt, humle och jäst


Jönköpings Bankar

Etikett för Jönköpings BankarJönköpings Bankar för tankarna till varma sommardagar vid Vätterns södra strand. Ölen är en ofiltrerad, smakrik lager med relativt kraftig maltkaraktär och en något mildare humlebeska än brukligt för öltypen. Den underjästa öltypen lager framställs genom att jäsa vid lägre temperaturer under längre tid vilket skapar en lättdrucken öl med rena och tydliga smaker.

Att ölen är ofiltrerad gör den disig till utseendet och lite bottensats i flaskan är helt naturligt.

Ingredienser: vatten, kornmalt, vetemalt, majs, humle och jäst


Mickes Sommaröl

Mickes Sommaröl är en ljus och lättdrucken öl. Den är inspirerad av ölstilen Gose som har en låg beska och alkoholhalt samt viss syrlighet och sälta. Mickes Sommaröl har en fruktig karaktär med ett syrligt inslag som kommer från färska limefrukter. Doften av lime ger en känsla av sydligare breddgrader och sol.

Ingredienser: vatten, kornmalt, vetemalt, humle, lime, salt (natriumklorid) och jäst.


Moje Old Ale

Moje Old Ale är av öltypen old ale som traditionellt är fyllig med maltig karaktär och mörk färg. Oftast finns en viss syrlighet också som kommer sig av lagringen. Denna old ale har en nyanserad smak med sötma och tydlig beska, inslag av torkade dadlar, fruktkaka, knäck, kryddor, choklad och kaffe.

Moje Old Ale serveras vid 10-12 grader och passar bra som sällskapsdryck och till det traditionella julbordet.

Ingredienser: vatten, kornmalt, vetemalt, humle och jäst.


Ragnarök

Etikett Ragnarök

Ragnarök är en robust öl med kraftig rökkaraktär. Stora mängder råg och körsbärsrökt malt utgör merparten av maltnotan och den mörka färgen förstärks av svartmalt. Det är en rejäl öl med mycket smak och doft som bäst avnjuts sval, ej kylskåpskall, under årets kallare månader framför en brasa. Ölen vinner på lagring och står sig flera år.

Att ölen är ofiltrerad gör den disig till utseendet och lite bottensats i flaskan är helt naturligt.

Ingredienser: kornmalt, rågmalt, humle och jäst


Ravelsmarks Ekebackeöl

Ravelsmarks ekebackeöl är en folköl bryggd på viennamalt och dextrinmalt. Humlesorterna är Calypso, Mosaric, Amarillo och Simcoe. Tillsammans ger de en fruktighet med toner av apelsin, päron, citrus och gran. Ölen är också kryddad med ek som ger en lätt doft och smak av ek. Jästen är en amerikansk sort som förstärker fruktigheten. På bilden syns kossan Kirsakål. Man kan hälsa på Kirsakål i den vackra ekebacken i Röttle. Där betar hon troget varje år och håller landskapet öppet tillsammans med sina kompisar.

Ingredienser: kornmalt, rågmalt, humle och jäst


Skurugata Lager

Skurugata lager är en ofiltrerad starköl bryggd på pilsnermalt, Carahell och Barke Münchner. Humlen är en svensk ekologisk Magnum, som har en örtig kryddig doft med inslag av gran och kåda, som dessutom tillför en frisk citruston. Jästen är en Urquell lager (Wyeast 2001) som ger ölen en fruktig och blommig arom. I de trollska skogarna norr om Eksjö ligger Skurugata. En mytomspunnen plats där Tjuvajösse hade sitt tillhåll.

Ingredienser: vatten, kornmalt, humle och jäst


Spikbrukets Gårdsöl

spikbrukets-gardsolSpikbrukets Gårdsöl är en ofiltrerad folköl bryggd på kornmalt, amerikansk och slovensk humle och jäst.
Förr var Spikbruket känt för sitt hantverk av hästskor, plogbillar och, som namnet säger, spik. Kraften från vattenkällan vid bruket nyttjades för produktionen. Vattnet spelar även idag en viktig roll men nu i framställningen av öl.

Ingredienser: vatten, kornmalt, vetemalt, humle och jäst


Vista Aroma

Etikett för cidern Vista AromaVista Aroma är en torr äppelcider gjord på lokalt odlade äpplen från Vista Kulles fruktodlingar, helt fri från tillsatser.

Cidern har fått sin kolsyra genom efterjäsning på flaskan vilket ger viss bottensats så du bör hälla upp den försiktigt. Avnjutes bäst väl kyld i trevligt sällskap.

Ingredienser: äppelmust, socker och jäst


Wetter Wit

Wetter Wit är en veteöl i belgisk stil. Ölen är fruktig och frisk med tydliga citrustoner. Den kraftiga disigheten kommer från det omältade vetet som traditionellt används i öltypen. Citrustonerna förstärks av Curacao-skal och för att ge en extra dimension har vi även kryddat ölet med fänkålsfrön.

Ölen är ofiltrerad och lite bottensats i flaskan är helt naturligt.

Ingredienser: vatten, kornmalt, omältat vete, vetemalt, humle, jäst, curacao-skal och fänkålsfrön


 

Bauer Brown Ale

Bauer Brown Ale är en medelfyllig brown ale med rostade toner och smak av choklad som balanseras med fruktiga inslag av svarta vinbär. Avslutningen har en angenäm beska som kommer från den amerikanska humlen Calypso. Ölen är ofiltrerad vilket gör den något disig till utseendet.

Ingredienser: vatten, kornmalt, humle och jäst.